چشمی های حرکتی
چشمی های حرکتی و یا به عبارت دیگر سنسور حرکتی می باشند که به آشکار حرکتی نیز معروف هستند و در سیستم های دزدگیر اماکن مورد استفاده قرار می گیرد .
این قطعه الکترونیکی حساس به حرکت بوده و در صورت تحرک هر گونه شیئی، در فاصله و زاویه دید چشمی، بدین گونه عمل می کند که تیغه های بسته خود را به حالت باز درآورده و وجود حرکت را پنل مرکزی دزدگیر اعلام می کند .و متناسب با پنل کنترلی که وجود دارد اقداماتی از قبیل آژیر خطر و یا تماس های صوتی صورت می گیرد.
چشمی ها برا اساس نوع اتصال به پنل مرکزی، به دو دسته سیمی و بی سیم یا وایرلس تقسیم بندی می شوند.
چشمی های حرکتی سیمی
چشمی های حرکتی سیمی عموما دارای 6 ترمینال و در برخی چشمی ها مانند چشمی فوتال دارای 4 ترمینال هستند.
دو ترمینال + و – برای تغذیه ، دو ترمینال نرمالی کلوز یا N.C برای اتصال به زون دزدگیر . و دو ترمینال نرمالی اُپن یا N.O که با عبارت TAMPER نشان داده شده، ترمینال های چشمی ها هستند.در چشمی هایی با 4 ترمینال دو ترمینال اخر یعنی TAMPER وجود ندارد.
حال به بررسی هر یک از ترمینال ها می پردازیم
ترمینال های مثبت و منفی
این ترمینال ها جهت تغذیه چشمی هستند. و دارای پلاریته مثبت و منفی هستند و باید به درستی سیم بندی شوند و در جهت معکوس چشمی عمل نخواهد کرد.
برق ورودی به این ترمینال ها 12 ولت DC می باشد .
مصرف برق چشمی ها بسیار پایین و در حد کسری از آمپر است! بنابراین استفاده از سیم های با کیفیت بالا برای چشمی ها الزامی نیست.
ترمینال های رله
این ترمینال ها مخصوص اتصال به ترمینال های زون دزدگیر بوده و در واقع تحریک شدن چسمی را به اطلاع دزدگیر می رساند.
رله چشمی ها دو ترمینال دارد پلاریته ندارند و در واقع مانند یک کلید عمل می کنند. زمانی که چشمی در حالت عادی باشد مانند کلید بسته و زمانی که چشمی تحریک شود مانند کلید باز عمل خواهد کرد.
ترمینال های TAMPER
TAMPER در چشمی از یک میکرو سوئیچ فرمان می گیرد، که به صورت مکانیکی می توان آن را تحریک کرد. به این صورت که زمانی که درب چشمی بسته است این میکرو سوئیچ بر اثر فشار وارد شده تیغه های خود را باز می کند. و زمانی که درب چشمی باز شود و فشار از روی میکروسوئیچ برداشته شود تیغه ها به حالت باز در می آیند.
در واقع TAMPER نرمالی اٌپن یا N.O می باشد.
این ترمینال ها نیز همانند ترمینالهای رله ،مانند کلید عمل می کنند. با این تفاوت ها که در حالت عادی در حالت باز قرار دارند. و نیز عامل تحریک شدن آنها عامل مکانیکی است.
این ترمینال ها به زون 24 ساعت دزدگیر وصل می شوند.و زمانی که شخصی برای خرابکاری درب چشمی را باز کند سیستم اعلام خطر می کند.
شاید برایتان این سوال به وجود اید که اگر کسی به چشمی نزدیک شود چشمی تحریک شده و اعلام خطر می کند.پس چه نیازی به این ترمینال است؟!
در جواب این سوال باید بگوییم که این ترمینال ،به ترمینال هایی از دزدگیر وصل می شوند که همیشه فعال هستند. حتی زمانی که دزدگیر مسلح نیست هم اگر درب چشمی باز شود اعلام خطر خواهد شد.
چشمی های حرکتی بی سیم
این چشمی های برای ارتباط با دزگیر نیازی به سیم کشی ندارند .تغذیه آنها از طریق یک باتری کتابی 9 ولت که داخلی آنها جاساز می شود انجام می پذیرد.
و عمل تحریک شدن را از طریق امواج رادیویی به سیستم اعلام سرقت می فرستد.
چشمی های بی سیم دارای فرکانس کاری خاصی هستند. و هر چشمی مناسب هر نوع دزدگیری نیست . و زمان تهیه چشمی باید فرکانس کاری دزدگیر و چشمی یکسان باشد تا این دو وسیله بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند.
این سنسور ها از لحاظ نوع تشخیص، به دسته های ساده و وزنی تقسیم می شوند
در نوع ساده ، چشمی های حرکتی به شدت حساس بوده و حرکات کوچک را نیز تشخیص می دهند. به گونه ای که حرکات پرنده ها، گربه و سگ هم کاملا برای چشمی ها قابل تشخیص می باشد. و چنین حرکاتی نیز چشمی را تحریک می کند.
ولی در نوع وزنی چشمی ها از حساسیت کمتری بر خوردارند و فقط زمانی تحریک می شوند که وزن جسم متحرک از مقدار خاصی بیشتر باشد.
حد اقل میزان وزن قبل تشخیص برای چشمی در بروشور چشمی ذکر می شود.